Domori Čokoládový Ráj

Proč byste neměli ukládat čokoládu v chladničce: Skladování čokolády pro optimální chuť


Proč byste neměli ukládat čokoládu v chladničce: Skladování čokolády pro optimální chuť

pro, 24 2023

Důležitost správného skladování čokolády

Čokoláda, ach ta sladká a někdy i hořkosladká pochoutka, kterou mnozí z nás zbožňují. Dává nám útěchu, když jsme smutní, a záminku k oslavě, když jde všechno jako po másle. Ale jestli se chceme s čokoládou mazlit opravdu dlouho, měli bychom vědět, jak se o ní starat. A pravda je taková, že lednice pro ni není zrovna nejlepší kamarádka. Teplota a vlhkost uvnitř chladničky jsou pro čokoládu jako déšť na vaši nečekaně slunečnou procházku - prostě nepříjemnost, které se dá vyhnout.

Čokoládě se líbí stabilní a suché prostředí. Myslete na to jako na ladění vašeho oblíbeného nástroje - když je vše přesně jak má být, hudba zní krásně. Ale jakmile se podmínky změní, je to jako falešný tón v symfonii sladkosti. Chladnička s jejími teplotními výkyvy a vysokou vlhkostí může čokoládě ubírat z kvality, a to si přeci nechceme dovolit.

Teplotní šoky a jak ovlivňují čokoládu

Naši čokoládovou hvězdu může lednice hodně potrápit. Představte si, že jdete z teplého domova do mrazivé zimy a hned zpátky. To by byl šok, že? No a čokoláda to má úplně stejně. Teplotní šoky mohou způsobit tzv. 'fat bloom', což je bílý povlak na povrchu čokolády způsobený rozdělením cukru a tuku. To nejenom, že vypadá trochu jako čokoláda, která byla zapomenuta na solárium, ale taky to mění její strukturu a může ovlivnit chuť.

A hned jak jde o chuť, dopřejme si malou odbočku. Zkoušeli jste někdy zmrzlou čokoládu? Kousla jste do ní a chuťové pohárky místo slavnosti chutí zažily jen jakousi matnou přehlídku. Teplotní rozdíly mění čokoládové aroma a piplačka, která byla při výrobě, aby byla chuť přesně vyvážená, takhle náhle zmizí jako mýdlová bublina.

Vliv vlhkosti a kondenzace

A co vlhkost, tak to je další fiasko pro naší čokoládovou přítelkyni. Když jí v chladničce přistane na rameno kondenzace, tak se jí rozleze po celém 'těle' a může vést k velmi nežádoucímu 'sugar bloom'. Je to opět bílý film, ale tenhle krát způsobený rozpuštěním a znovu ztuhnutím cukru. A nejenom, že to vypadá jako čokoláda po návštěvě zimní krajiny, ale zase to mění jak vypadá, jak se cítí na jazyku a hlavně, jak chutná.

A my přeci nechceme, aby naše čokoládové hostiny byly zkazeny nějakou vlhkou společností. Takže pokud si nechcete připadat jako, že jíte čokoládu, která si vzala na sebe kabát z křupavých cukrových krystalků, raději ji držte dál od lednice. Místní vlhkost z ní vytvoří jakousi cukrovou sochu, a to nechceme, alespoň ne u našich milovaných čokoládových tabulek.

Odladěná teplota, klíč k perfektní čokoládě

Tak a jsme u klíčové části - jakou teplotu má čokoláda vlastně milovat? Nejlepší je kolem 18 až 22 stupňů Celsia. Ano, tahle roztančená pětivrstvá čokoládová dortíková teplota je ideální. Při této teplotě si čokoláda zachovává svou texturu, lesk a hlavně - tu nádhernou chuť, se kterou nám dokáže vždycky zpříjemnit den.

A jak už jsem se zmínila o texture, tak čokoláda má ráda i když je to kolem ní sucho. Takové malé čokoládové pláče – uprostřed parných letních dnů nebo tam, kde se vaří a páře - prostě ji nedělají dobře. Místo aby si užívala života, mění se na křehkou bytost, která při prvním doteku láme srdce (a ne jen to). Takže je lepším nápadem dát ji do nějaké temné a suché skříně než ji vydat na milost a nemilost domácím meteorologickým podmínkám.

Co se stane, když je čokoláda správně uložena

Kouzlo se děje, když čokoláda dostává péči, kterou si zaslouží. Nebojíte se pustit do nové tabulky, protože víte, že ten první sousto bude přesně tak akorát - lahodně se rozplývající na jazyku a hýřící všemi těmi bohatými tóny kakaa, které tak milujeme. A nejenom, že sousto je fantastické, ale i všechna ostatní až do posledního kousku.

A ano, teď možná říkáte, ale Klára, pokud čokoládu sníme hned, nemusíme přeci řešit skladování. A to je pravda, ale co když jdete na čokoládovou šňůru a kupujete víc, než dokážete v jeden moment sníst? Nebo když dostanete darem velkou kolekci různých druhů čokolády? ...To by bylo škoda nechat ji zkazit, když můžete mít vždy po ruce zásobu dokonale chutných čokoládkových skvostů!

Creative ways to store chocolate without a fridge

Now, onto the fun part! Jak uložit čokoládu, když lednička je tabu? No, tuším, že přišel čas pro nápadité řešení. Co třeba zabalit vaší čokoládu do fólie a schovat ji do krabice, která bude bezpečně schovaná někde, kde sluníčko nesvítí a vlhkost nevládne. Jako bonus, to může být i taková malá každodenní lovecká výzva najít svou skrytou pokladnici čokolády.

A pokud jste náruživí kutilové, co takhle vytvořit vaší vlastní čokoládovou skrýš v podobě izolovaného boxu s regulací teploty? ...Je to trochu jako mít osobního čokoládiéra, ale stojí to za to! A buďte kreativní s místem, kde tu skrýš budete mít. Pod postel, uvnitř gigantické encyklopedie (kdo by to tam hledal, že?), nebo třeba v nějaké nenápadné kuchyňské skříňce, kam nikdo nechodí. Nechte si radovat chuťové buňky kdykoliv si vzpomenete na to tajné místečko.

Pár posledních tipů pro čokoládové aficionados

A než se rozloučíme, nemohu vás nechat jít bez posledních přátelských rad k čokoládě a její péči. Pokud čokoládu přece jen musíte mít někde, kde jsou vyšší teploty (nepřátelé číslo jedna pro čokoládový well-being), zvažte alespoň uložení v hermeticky uzavřené nádobě. To zamezí kontaktu s vlhkostí a ochrání vaši čokoládu před nevítanými pachy ostatních potravin. Nebojte se také investovat do kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa, ta totiž lépe snáší podmínky mimo lednici.

A já jsem si neodpustila malý experiment! Jako milovník čokolády jsem se odhodlala provést domácí test a ukládala jsem čokoládu v různých podmínkách. Výsledek? No, řekněme, že čokoládu uloženou ve skříni v mém pracovně (aka svatostánek pečlivě udržované teploty a sucha) bych přezdívala 'zářící hvězda', zatímco ta z lednice... 'velká šedá myš'. Takže si dávejte pozor, vybírejte místa, která budou pro vaši čokoládu jako lůno, nikoli jako horská dráha.

Takže, milí milovníci čokolády, pamatujme si, že lednice pro naše čokoládové poklady není zdaleka to nejlepší úložiště. Přátelé, buďme opatrní, pečliví a chytří v tom, jak se k naší cukrové lásci chováme. A pamatujte, skvěle pečovaná čokoláda vám poskytne chutě, které si zaslouží pořádný aplaus a spokojené mmmm při každém soustu. Teď jdu na lov do mé tajné čokoládové základny. Přeji vám všem mnoho sladkých chvil!